top of page

דוד באומנות \ עמית אליהו

 

בחרנו ביצירה זו מכיוון שביצירה זו מתואר אומץ ליבו של דוד.

התחברנו ליצירה זו בגלל שלדעתנו הצייר הבחין כמונו, בגבורתו של דוד ובחר לתאר זאת במקרה שציינו במאמר שבו דוד מכה שתי חיות שניסו להזיק לצאן שלו.

לדעתנו הציור הזה יכול להוות כתיאור לכך שהפחד לא משתלט על דוד, וזה מתחבר למלוכתו בכך שדוד לא מפחד מצבאות אחרים והוא לא יוותר על שום אדם מהעם שבו ימלוך כמו שלא וויתר על הכבש הבודד שהחיות המסוכנות ניסו לקחת.

ניתן לראות שדוד לא קופא במקום מה שהיה מעיד על פחד, ניתן לראות שדוד נלחם והדב הוא זה שמפחד מדוד ולא ההפך.

 

"ויאמר דוד אל-שאול, רעה היה עבדך לאביו בצאן ובא הארי ואת-הדב, ונשא שה מהעדר: ויצאתי אחריו והכתיו והצלתי מפיו ויקם עלי, והחזקתי בזקנו, והכתי והמיתיו".

 (שמואל א', פרק יז, פסוקים לד, לה).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

אנחנו בחרנו בתמונה זו בגלל שהתחברנו אליה, מה שהצייר ניסה להעביר לדעתנו הוא מה שאנו ניסינו להעביר במאמר שכתבנו, שאומר שדוד הוא מנהיג.

ניתן לראות שדוד מניף את ידו למעלה וכל העם אחריו מריעים לו בנוסף ניתן לראות פה שדוד הוא זה שמוביל אותם כמו שהוא הוביל את הצאן שלו בעבר. וניתן לראות שבני ישראל סומכים על דוד ומרגישים שהוא המלך שלהם כמו שכתבנו במאמר.

ניתן לראות שהעם מסביב לדוד צוהל ושמח, ניתן לראות מימין אנשים מנגנים כמו שנהוג לעשות במצעדי שמחה, ניתן להסיק שהם לא נמצאים בתקופת מלחמה, אלא בתקופת ניצחון מה שהופך אותם לשמחים בזמן הזה.

 

בנוסף לכך, בצד שמאל למעלה ישנם חיילים עם שריונות רכובים על חמורים, ניתן לראות שדוד מסתכל בדיוק על הצד ההפוך, לא על צד המלחמה, על צד השלום.

בשל כך, ניתן להסיק כי דוד הוא איש שדוגל בשלום, למרות שהוא אמיץ ולא מפחד מעימותים ומלחמות, הוא מעדיף את צד השלום.

אפשר גם לראות שדוד ממוקם באמצע של התמונה וארון הקודש נמצא מאחוריו, ניתן להסיק מכך שלבני ישראל דוד חשוב יותר מאלוהים.

"וביאו כל שבטי ישראל, אל דוד-חברונה ויאמרו לאמר, הננו עצמך ובשרך אנחנו. גם אתמול גם שלשום בהיות שאול מלך עלינו אתה הייתה מוציא והמבי את ישראל ויאמר אלוהים לך, אתה תרעה את עמי את ישראל ואתה תהיה לנגיד על ישראל." (שמואל ב', פרק ה', פסוקים א',ב').  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

דוד באומנות \ גאיה רודניק

 

בחרנו ביצירה זו מכיוון שהיא מציגה את חוסר הכבוד שהפגין דוד כלפי אוריה. היצירה מחזקת את עמדתנו בראיון בכך שהיא מראה את הזלזול של דוד. ניתן לראות בתמונה כי דוד כותב את המכתב המורה על יואב שר הצבא למקם את אוריה  בשורה הראשונה במלחמה, על גבי ראשו של אוריה. דוד מתייחס לאוריה כעוד חפץ, כלי במשחק שלו שהוא שולט עליו. זה מראה על אנוכיות והתנהגות לא שוויונית מצד דוד שפוגעת בכל הסובבים אותו. 

 

שמואל ב' פרק יא פסוק טו "וַיִּכְתֹּב בַּסֵּפֶר, לֵאמֹר:  הָבוּ אֶת-אוּרִיָּה, אֶל-מוּל פְּנֵי הַמִּלְחָמָה הַחֲזָקָה, וְשַׁבְתֶּם מֵאַחֲרָיו, וְנִכָּה וָמֵת."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

בחרנו ביצירה זו מפני שהיא מראה את הפנים התמימות של העם. העם עוקב אחרי דוד בעיניים עצומות כי הוא סומך עליו ואנחנו חושבות שזו גם הסיבה שהוא עדיין במלוכה גם אחרי כל חטאיו ועונשו. בראיון ניסינו להציג את דוד באור אחר, רצינו לשנות את נקודת המבט של העם כלפי דוד אך היצירה מציגה לנו את המציאות שמתנגשת בנסיון שלנו, העם עם דוד.  בתחילת דרכו הוא היה ילד חזק עם עתיד מבטיח וכנראה זה מה שהעם העריץ בו. לפי כך כולם עומדים מאחוריו ותומכים בו, והתמיכה המשיכה גם בשאר חייו. העם מצא מישהו להעריץ והוא יאמין לכל דבר שהוא יגיד. למרות שביצירה הוא יותר קטן מכולם קריאות העידוד כלפיו גדולות מאוד ולכן גם אם הוא נראה כקטן אחרי פשע מתועב שביצע קריאות העידוד עדיין יהיו גדולות.

 

שמאל א פרח יח פסוק טז "וְכָל-יִשְׂרָאֵל וִיהוּדָה, אֹהֵב אֶת-דָּוִד:  כִּי-הוּא יוֹצֵא וָבָא, לִפְנֵיהֶם."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 

bottom of page